UPRAVLJANJE NOVCEM - MONEY MANAGEMENT

Online klađenje i upravljanje novcem

Upravljanje novcemUkoliko se kladite kako biste utakmicu koja je na TV-u učinili interesantnijom za gledanje, i ukoliko ne očekujete ništa više sem zabave onda ovo nije članak za Vas. Ali, ukoliko planirate da dođete do ozbiljnije zarade klađenjem onda obratite pažnju. Objasnićemo osnovni princip upravljanja novcem prilikom online klađenja, što je osnov da uspete u vašoj nameri. Upravljanje novcem neće Vam garantovati siguran uspeh, ali bez pravilnog upravljanja novcem garantovano ćete ga izgubiti. Kako upravljati novcem?

Šta podrazumeva upravljanje novcem?

Upravljanje novcem ili money management je ključno oružje svakog kladioničara u borbi protiv kladionice. Ono mu pomaže da prevlada teška razdoblja, a zahteva disciplinu i strpljenje. Money management sistema ima veoma mnogo. Većina ih je toliko komplikovana da vam treba nedelju dana da ih svladate, a vrednost im je vrlo upitna. Upravljanje novcem podrazumeva postavljanje ciljeva, strategije i pravila kojih se treba držati prilikom online klađenja.

1. Postavite sebi cilj!

Pre otvaranja bilo kakvog naloga u online kladionici, trebalo bi razmisliti šta očekujemo od toga. Treba postaviti ciljeve kao količinu novca koju želimo zaraditi. Onda je potrebno otvoriti nekoliko naloga u različitim online kladionicama. Zapamtite da je vrlo važno kladiti se samo novcem koji ste spremni da izgubite. Nikada, ali nikada, nemojte uplaćivati novac koji nije Vaš ili koji niste spremni da izgubite, životnu ušteđevinu na primer ili slično. To Vas može dovesti do brojnih problema. Nakon otvaranja nekoliko naloga postavite sebi cilj. To znači da bi trebalo da stavite na papir šta je Vaš cilj i kada ćete napraviti isplatu. Važno je ne menjati pravila u toku klađenja.

2. Kakve bi trebalo uplate praviti?

Nakon postavljanja ciljeva potrebno je postaviti strategiju. Kladite se strogo samo na pojedinačne događaje - singlove. Ne kladite se na više ishoda na jednoj uplati, jer se mogućnost dobitka značajno smanjuje svakom dodatom utakmicom ili ishodom. Na početku sezone uspostavite svoj uobičajeni ulog i ne menjajte ga tokom sezone i igrajte singlove. Ne menjajte uplate ni prilikom niza dobitaka ni prilikom loših perioda. Na primer postavimo da je naš standarni ulog 10€, što znači da ćemo uvek taj iznos uplaćivati. Izuzeci bi trebalo da budu vrlo retki. Ukoliko zaista hoćete da napravite veću uplatu onda nikako nemojte uplaćivati više od 20% onoga što imate na računu i to samo u slučajevima kada ste veoma sigurni u ishod meča, na ovaj način imaćete uvek priliku za popravak.

3. Odmarate li se uopšte?

Prilikom obavljanja bilo kakvog posla dešava se da rezultati ne zavise samo od angažovanosti i želje za uspehom. Ponekad Vam je jednostavno potreban odmor. Isto je i sa klađenjem. Imaćete tokom sezone sigurno dobrih perioda ali isto tako doći će i teški. Ukoliko ste u lošem periodu i ne ide Vam od ruke možda je pravi trenutak da se malo odmorite. Nemojte se kladiti nedelju ili dve. To će Vam omogućiti da bolje sagledate sve što je potrebno i osetićete to na Vašem računu. Nikada, ali nikada nemojte misliti da jednostavno ne možete sve vreme gubiti. Uobičajeno je među kladioničarima da posle nekoliko loših uplata povećaju ulog, razmišljajući kako ne mogu sve vreme da gube. Mogućnost dobitka je ista kao i prilikom prethodne uplate ili prve možda.

4. Ne budite pohlepni!

Na dozvolite da Vas uhvati pobednička euforija i da prosto mislite da ne možete izgubiti. Ponekad Vam se čini da možete pogoditi brojeve lotoa a pogoditi prvog strelaca na meču Everton-Liverpool je prava sitnica. To je u ljudskoj prirodi i probajte je pobediti. Držite se strategije. Ukoliko ste baš puni samopouzdanja napravite veću uplatu ali nikako ogromnu. Ako ste odabrali da Vam je standardna uplata 10€, napravite veću uplatu od 15€, ali nikako od 50€.

5. Ponašajte se po pravilima!

Uvek se držite svojih pravila!