EXCHANGE KLAĐENJE

Šta je exchange klađenje?

Exchange kladjenjeExchange klađenje je poseban oblik klađenja, ovde se ne kladite protiv kladionice već protiv drugih igrača. Exchange servis je sličan berzi, gde se koeficijenti formiraju na osnovu ponude i potražnje.

Kako se kladiti na exchange servisima?

Prvo je potrebno otvoriti nalog u online kladionicama koje nude ovu vrstu klađenja. Ovo nisu klasične online kladionice jer ne nude svoje kvote, to su u stvari sajtovi koji nude ovu vrstu usluge kladioničarima. Oni samo omogućavaju igračima da naprave svoje kvote za određene sportske događaje. Na ovakvim sajtovima možete kreirati svoje kvote i pozvati druge da se klade na određeni događaj protiv vas. Sama kladionica zadržava za sebe procenat od transakcije koja se obavi kada se opkladite protiv drugog igrača. Ovaj procenat je daleko manji od onog što regularno kladionice zadržavaju za sebe. U najpoznatijoj ovakvoj kladionici Betfair-u dobitnik plaća 5% troškova od svog dobitka. Regularne kladionice retko ostavljaju za sebe manje od 10% tako da je ovaj oblik klađenja daleko povoljniji za igrače. Nakon otvaranja naloga potrebno je uplatiti opkladu a to znači da ćete odabrati da li ćete kao kladionica postaviti kvotu ili ćete prihvatiti neku od ponuđenih kvota. Dva najčešće korišćena termina su "BACK" i "LAY".

Kako biti u ulozi kladionice (LAY)?

Pre svega nađite događaj za koji mislite da neće proći. Uzmimo za primer utakmicu Inter - Juventus. Mislite da Inter neće pobediti na svom terenu sledeće nedelje. Trebalo bi pogledati ponuđene kvote za ovaj događaj u kladionicama. Recimo da ste spremani ponuditi kvotu od 2.10 za ovu utakmicu i to sa uplatama do 100 EUR. Postavićete svoju kvotu i čekati odgovor. Kako ste ponudili značajno veću kvotu od regularnih kladionica, očekujete da će neko prihvatiti vašu ponudu do 100 EUR (ili će nekoliko igrača imati manje uloge, ali u zbiru oni ne smeju preći 100 EUR kao postavljeni limit). Kada se utakmica završi, ako Inter pobedi, izgubićete 2.10 x 100 EUR - 100 EUR sa računa. Ako Inter izgubi, onda ćete dobiti 100 EUR. Onaj ko dobije opkladu plaća 5% troškova kladionici za uslugu. Ovo je ukratko objašnjenje kako biti kladionica i postavljati kvote. Moguće je menjati kvote. Ako na primer, ponudimo 2.10 na Inter i ova ponuda ne dobije odgovor, potrebno je ponuditi malo više. Možda bi trebalo postaviti kvotu od 2.20, ali prihvatiti uplate do 70 EUR. Važno je uvek imati u vidu koliko možete da izgubite. Naravno može se dogoditi da neko ponudi 2.25 sa uplatama do 20 EUR na Inter. Možete podići kvotu na 2.25 kako bi i vi imali identičnu ponudu, ali je možda preskupo za vas. Odluka je na vama. Sve ovo može biti vrlo uzbudljivo, ali i može doneti i odneti mnogo novca. Ukoliko želite da budete u ulozi kladionice, koristicete opciju "LAY" kako bi svoju ponudu za određen događaj plasirali na "berzu" i ponudili nekome da određenu sumu novca plasira kod vas.

Kako prihvatiti (BACK) uplatu?

Ključna razlika izmedu uobičajenog klađenja kod kladionica i exchange servisa je da vi možete da plasirate sami svoju opkladu, da iskažete svoju želju za određenom kvotom koja se na taj način prebacuje u bazu podataka ovog servisa i u momentu kad se pojavi neko ko će prihvatiti vašu ponudu ili želju za određenom kvotom, opklada je zaključena. Na primer, želite da se kladite na pobedu domaćina na meču Inter - Juventus, ali ponuđene kvote za pobedu domaćina su 1.50 i 1.45. Vi želite da se kladite po kvoti od 1.60 na Inter i da na tu kvotu stavite iznos od 100 EUR. Plasirate svoju opkladu na "berzu" koja odlazi u bazu podataka (željena kvota i ulog) i ukoliko neko kasnije učini "LAY" ponudu koja se poklapa sa vašom željom za kvotom 1,60, koju ste tražili opklada je zaključena.

Termini:

  • Bookmaker - osoba koja kreira kvote.
  • Punter - osoba koja se kladi na date kvote.
  • Lay ili Sell - Ponuđene kvote. Kada ste u ulozi kladionice vi kreirate kvote u nadi da određeni događaj koji ste izabrali i za koji ste napravili kvote neće proći.
  • Back ili Buy - postavljanje opklade na kvotu koju je neko postavio. Ukoliko pogodite, osvajate sumu koja je jednaka ulog x kvota - 5% koje uzima kompanija za pruženu uslugu.
  • Order - Unesite ono što biste želeli da opkladite i kada se pojavi takva ponuda vaša uplata postaje aktivna.

Zaključak

Ukoliko ste navikli da se kladite kod običnih kladionica trebaće vam malo vremena da se naviknete na ovaj način klađenja, gde možete da birate kvote po vašoj želji ili da nudite vaše kvote drugima. Kad se malo priviknete na ovaj način klađenja, verovatno će vam se svideti, iz razloga što će vam se pružiti mogućnost da na lakši način zaradite novac od uobičajenog klađenja kod kladionica. Budite oprezni ukoliko se stavljate u ulogu kladionice da ne dođete do neželjenih gubitaka ukoliko se ne snalazite baš dobro u ovoj ulozi!

Najčešća pitanja:

Želim da učinim "BACK" (da se kladim na određeni tim) ali nema raspoložive kvote i uloga?

Ukoliko želite da se kladite na primer na Inter, a ne postoji BACK opcija, ovo je iz razloga što još niko nije učinio LAY ponudu (ili je opklada već "kupljena" od strane nekog drugog igrača). U tom slučaju sami možete da učinite BACK i zatražite određenu kvotu za pobedu Intera (ili da sačekate da se pojavi određena ponuda pod opcijom BACK). Ukoliko iskazujete želju da se kladite na Inter pritiskom na opciju BACK treba da iskažete vaš ulog i kvotu po kojoj želite da se kladite. Vaša ponuda će biti iznešena drugima na uvid i trebate sačekati da je neko prihvati. Tek tada je opklada zaključena.

Želim da učinim "BACK" (da se kladim na odredjeni tim), ali je raspoloživa KVOTA premala?

Želite da se kladite na Inter po kvoti od 2.50 ali je jedina raspoloživa kvota 2.10. Iskazujete vašu želju za kvotom od 2.50 i određujete ulog na koji želite da se kladite koristeći opciju BACK. Ponuda je stavljena na uvid drugim igračima i morate sačekati dok je neko ne prihvati i opkladi se protiv vas.

Želim da učinim "BACK" (da se kladim na određeni tim), ali raspoloživi ULOG je mali?

Želite da se kladite na Inter po kvoti od 2.10 za 100 EUR. Imate kvotu od 2.10 ponuđenu ali za maksimalni raspolozivi ulog od 60 EUR. Plasirate vašu opkladu kroz opciju "BACK" po kvoti od 2.10 i upisujete ulog od 100 EUR, vaša opklada je učinjena ali samo za raspoloživih 60 EUR. Preostalih 40 EUR nalazi se na "berzi" po kvoti koju ste zatražili i morate sačekati da neko prihvati vašu opkladu.

Želim da učinim "BACK" (da se kladim na određeni tim), ali raspoloživi ULOG je preveliki?

Želite da se kladite na Inter po kvoti od 2.10 i za ulog od 100 EUR. Kvota koja se nudi je 2.10 ali ispod opcije BACK primećujete da piše 500 EUR. Kladite se na Inter za 100 EUR određujući sami ulog, sa vašeg računa se skida samo 100 EUR, dok je ostalih 400 EUR na raspolaganju bilo kom drugom igraču na berzi.

Šta se dešava ako niko ne prihvati moj zahtev ili moju ponudu?

Ukoliko niko ne odgovori vašem zahtevu pre početka utakmice, ukoliko ne dobijete zatraženu kvotu i ulog po kojima ste hteli da se kladite, vaš ulog se vraća na vaš račun.

Šta se dešava ako neko delimično prihvati moj zahtev ili moju ponudu?

Ukoliko neko samo delimično prihvati vaš zahtev ili ponudu, preostali iznos uloga za koji zahtev ili ponuda nisu izvršeni vraća se na vaš račun.

Predomislio sam se i želim da poništim svoju ponudu ili zahtev?

Ukoliko vaša ponuda ili zahtev još uvek nisu prihvaćeni, možete poništiti predhodno plasiranu opkladu. Ukoliko je jedan deo vaše opklade prihvaćen, a jedan deo ne, možete da poništite opkladu za taj preostali neprihvaćen ulog.